Fittanyuka

Fittanyuka
Lúgosító receptek: Tej,-Tojás,- Húsmentesen...Ami finom az mostmár egészséges is!

2011. február 8., kedd

Rakott Rozmaringos Krumpli - Cukkinivel


Szeretem a hagyományos recepteket nemcsak vegánosítani, hanem feldobni valami mással, valami nem megszokottal. Számomra halálosan unalmas étel a rakott krumpli, még gabona kolbásszal is.
Ezért  úgy gondoltam, hogy a cukkini egyrészt könnyít ezen az ételen, másrészt egy  zöld fűszerrel, mint például a rozmaring, egy teljesen új íz hatást érünk el. Aki nem szereti esetleg a rozmaring ízét ( habár nagyon illik a krumplihoz), használhat más zöld fűszert is, pl: kakukkfüvet.

Hozzávalók: ( 4 fő részére)

2 db kisebb cukkini
3-4 db közepes krumpli
250 ml növényi tejszín
1/2 teáskanálnyi himalaya só
1/2 teáskanálnyi vegamix
kávéskanálnyi rozmaring
evőkanálnyi nem hidrogénezett növényi margarin
1 evőkanálnyi szeletelt mandula

Tetejére: reszelt natúr tofu, vagy növényi sajt.

A meghámozott krumplit enyhén sós vízben puhára főzzük.  A növényi tejszínt ( én kókusz tejszínt használtam, mert sokkal zsírosabb állagú a többinél és a kész ételben  egyáltalán nem érződik a kókusz íz), egy tányérban elkeverjük a vegamixel és a rozmaringgal.
Egy tűzálló tálat kikenünk növényi margarinnal, majd a felkarikázott krumplit lerakjuk. Erre rétegezzük a a felkarikázott cukkinit ( nem szükséges előre megpárolni, akkor az igazi, ha még szinte roppan a fogunk között).
Majd meglocsoljuk a fűszeres tejszínnel és addig ismételjük ezt a műveletet amíg elfogynak a hozzávalók.
A maradék margarint a rétegek közé "morzsolhatjuk", hogy ne legyen száraz az étel.
A legvégén a tetejét meglocsoljuk a tejszínnel, megszórjuk a szeletelt mandulával, letakarjuk alufóliával és előmelegített sütőben 180 fokon 15 percig sütjük, majd levesszük a fóliát és megszórjuk a reszelt tofuval, vagy növényi sajttal és még egy 10-15 percre visszatoljuk a sütőbe. Önmagában, vagy salátával, de köretként is fogyasztható.