Fittanyuka

Fittanyuka
Lúgosító receptek: Tej,-Tojás,- Húsmentesen...Ami finom az mostmár egészséges is!

2010. július 12., hétfő

Padlizsán bundában



Ez egy egyszerű étel, viszont , mint tudjuk az egyszerű ételeket is könnyen el lehet rontani.
A sikeres bundázott padlizsán elkészítésének titka, hogy szeljük vékonyra a padlizsánt, sózzuk le előre, majd a sárgaborsó lisztből készült masszát ne keverjük  túl sűrűre.
Továbbá, mielőtt belemártjuk a padlizsán szeleteket, ne teljeskiőrlésű lisztbe forgassuk meg, hanem sima  tönköly fehér lisztben, mert ilyen esetben a teljeskiörlésű sokkal jobban magába szívja az olajat, zsiradékot.


Hozzávalók:

1 nagyobb padlizsán
6 evőkanál sárgaborsó liszt
2 dl víz
tengeri só
őrölt fekete bors

A padlizsánt vékony szeletekre vágjuk és sózzuk, borsozzuk, majd fóliával letakarva kb. 1 órára a hűtő szekrényben hagyjuk állni.
Miután vizet engedett, leöntjük és a szeletekről a felesleges nedvességet , majd  papír törlőkendővel átitatjuk.
A sárgaborsó lisztet késhegynyi sóval összekeverjük, majd a vízzel csomómentesre keverjük.

Tipp: Adhatunk hozzá zöld fűszereket, pl: bazsalikomot, majoránnát.

A padlizsán szeleteket megforgatjuk a lisztben, majd belemártjuk mindkét oldalát a masszába és forró olajban, vagy pálma zsírban kisütjük.

Tipp: Többször írtam már, hogy olajban sütéshez, használjunk inkább kókusz, vagy pálma zsírt, mert magasabb hőfokon bomlik- ég, ezért sokkal egészségesebb, és ezt valóban többször felhasználhatjuk. Ellentétben a sima olajjal, amelyet mi sütéshez használunk, már harmadjára hevítjük, ezért rákeltő anyagokra bomlik.
A kókusz vagy pálma zsír 1-2 kg-os kiszerelésben kapható bioboltokban és hűtőben hosszú ideig eláll. Gazdaságosabb is, mint az olaj, amit TILOS még egyszer felhasználni!!