Fittanyuka

Fittanyuka
Lúgosító receptek: Tej,-Tojás,- Húsmentesen...Ami finom az mostmár egészséges is!

2010. április 3., szombat

Nyuszis aprósüti Gyerekeknek



Szükséges volt, hogy süssek valami olyat amit ha térül fordul a kislányom elnassizhat, és a legfontosabb indok, hogy megígértem neki, hogy sütünk nyuszis sütiket együtt, az, hogy ő is segíthet nyújtani, a formákat kisszagatni. Ezért valami gyors, de finom és egészséges  receptre volt szükség.

Hozzávalók:

250 g világos tönköly liszt
250 g teljes őrlésü tönköly liszt
200 g bio margarin ( nem hidrogénezett)
60 g nyers barna nádcukor vagy kókusz cukor ( enyhe karamellás ízt kölcsönöz)
1 csomag foszfátmentes sütőpor
1 - 2 dl növényi tej

Tulajdonképpen a hozzávalókat simán összegyúrjuk, addig amíg nem ragad, ha szükséges szórunk hozzá még kevés lisztet, majd pár percre a hűtőbe tesszük. Ha pedig túl száraznak találjuk akkor önthetünk hozzá még tejet, de a 2 dl ne haladjuk meg. Majd kinyújtjuk és forma szaggatóval kisszagatjuk. Egy sütő papírral kibélelt sütő formába tesszük őket. Én megkentem őket mézzel és a lenmag az a szem akar lenni: ), a mézet használtam ragasztó anyagnak. Előmelegített sütőben 180 fokon 15-20 perc alatt kisütjük.

Tipp:  Vigyázat könnyen megég ezért ha szükséges vegyük le a hőfokot 150 C fokra a sütés közepénél!


Tej és Tojásmentes Ünnepi kalács

Az Ünnep sosem telhet el kalács nélkül, lehet Karácsony, vagy Húsvét.
 Viszont most a  Karácsonyi kalácssütésemmel ellentétben, most nem  sütöttem irdatlan mennyiséget, csak egy fonott kalácsot, sőt egy nyuszi forma is kisült még belőle Vikike kedvéért.


Hozzávalók:

250 g bio fehér liszt búzacsírával
250 g teljes kiőrlésű tönköly liszt,
2 dl növényi tej
1/2 citrom leve és reszelt héja
80 g bio margarin
60 g barna  nádcukor, vagy nyírfa cukor
maroknyi mazsola
1 evőkanál méz
1 csomag instant adalékmentes élesztő vagy 1 zacskó foszfátmentes sütőpor



A liszteket összekeverjük a cukorral, majd a közepébe lyukat csinálunk. 
( Ha sütőport használunk, nyírfa cukor esetén, a lisztet, nyírfa cukrot és a sütőport először összekeverjük!)


Tipp: Ha nyírfa cukorral készítjük akkor sütőporral  kell készíteni a kalácsot, mert nem fog megkelni!

A mazsolát alaposan megmossuk és kevés vízbe beáztatjuk.  
A  növényi tejet langyosítjuk, majd beleszórjuk az élesztőt, csomómentesre keverjük, majd beleöntjük a liszt közepébe, picit összedolgozzuk az élesztőt a cukros  liszttel, hozzáadjuk a margarint, mazsolát a citrom levet és héját.
Alaposan kézzel összedolgozzuk, addig amíg el válik az edény falától.
Letakarjuk és kb.30 percig kelesztjük, majd kiolajozzuk a formát és belehelyezzük a tésztát, akár fonhatjuk is.
A formában is kelesztjük, meleg helyen, letakarva 20-25 percig. Előmelegített sütőben 200 fokon 45 percig sütjük. Az első 10 percnél hagyjuk a 200 fokot, majd levesszük 150 fokra.
Miután megsült, kivesszük és a tetejét megkenjük a mézzel, megszórhatjuk a barna nádcukorral és még 1-2 percre vissza tesszük a sütőbe. Langyosan isteni, sosem bírom kivárni, hogy teljesen kihűljön, habár igazán csak akkor szeletelhető szépen!




Húsvéti készülődés - Tofu Sajt torta

Az egész napom mindezidáig főzéssel sütéssel telt. Gondoltam megosztom veletek a húsvéti készülődős receptjeimet, hátha valaki még kedvet kap valamelyikhez és gyorsan elkészíti. Úgy döntöttem, hogy nem lesz nagy főétkezés az Ünnep alatt, hanem inkább úgynevezett svédasztal lesz ahol mindenki kiszolgálhatja magát, és így a holnapi napot inkább kirándulással, sétával töltjük, akár magunkkal is vihetünk pár falatot a szabadba.

Ezt a receptet egy női újságban láttam, egy 2003-as tavaszi  kiadásban, természetesen sajtból és sajtkrémből készítették, én tofuból "álmodtam meg", gyorsan fejben megreformáltam a receptet és őszintén csak reméltem, hogy sikerülni fog, de sikerült és tulajdonképpen rém egyszerű!


Hozzávalók:

2 zacskó  ( 2x300 g) natúr tofu
3 evőkanál olíva olaj
1 kávéskanál tengeri só
1/2 citrom leve
1 dl szója tej
1 kis pohár szója joghurt ( elhagyható, helyette növényi tejszín 200 ml is lehet)
1/2 kaliforniai paprika piros
1/2 kaliforniai paprika zöld
1/2 csomag mag koktél ( napraforgó, tökmag)
1 szál újhagyma

3 kávéskanál agar- agar ( növényi zselésítő anyag)
1 dl víz

Friss zöldségek a díszítéshez.
 
A tofut felkockázzuk, a zöldségeket apró kockákra vágjuk, a hagymát karikákra.
A tofut a szója joghurttal , a tejjel, citromlével,  sóval ,olíva olajjal a turmixgépben alaposan összeturmixoljuk, amíg krémes állagot nem kapunk.
A zöldségeket és a mag koktélt hozzákeverjük, ha szükséges még sózzuk. Az 1 dl vízhez hozzákeverjük a zselésítő agar-agart és állandó keverés mellett  felmelegítjük forrásig. Majd levesszük a tűzről tovább keverjük és hozzáöntjük a tofukrémhez. Jól összekeverjük. Egy tetszőleges formát, lehet torta forma, vagy sütő forma kibélelünk frissen tartó fóliával  és beleöntjük a krémet, elsímitjük. Majd hűtőbe tesszük kb. 3-4 órára. Egy tálba kiborítjuk és lehúzzuk róla a fóliát, tetszőlegesen díszítjük friss zöldségekkel. 
Szeletelhető, viszont hűtőben tároljuk!