Fittanyuka

Fittanyuka
Lúgosító receptek: Tej,-Tojás,- Húsmentesen...Ami finom az mostmár egészséges is!

2009. december 26., szombat

Vegán diós mákos bejgli

Bejgli nélkűl nincs karácsony! Aki kibírja, hogy nem eszik bejglit ilyenkor, minden tiszteletem az övé. Mert én rögtön melegen szinte felfaltam egy egészet, azért volt egy kis segítségem, nemis egy hanem kettő:)
És én naív azt hittem, hogy a három bejgli túl sok lesz és ránk szárad!
Idén élesztővel csináltam, könyebb lett így a tésztája. A másik elvem a bejglinél, hogy jó sok töltelék legyen benne. Nemigazán szeretem az olyan bejglit ahol a tészta között kígyózik egy vékonyka csík töltelék gyanánt.



Hozzávalók: ( 3 bejgli lett belőle: 1 diós, 1 mákos, 1 vegyes)

650 g teljes kiörlésű búza liszt
1 zacskó instant bió élesztő ( Dm-es)
4 evőkanál nádcukor
kevéske növényi tej
250 g bio margarin
2 -3 evőkanál szója joghurt

Habár nem szükséges az instant élesztőt felfuttani , most biztosra akartam menni, mert a multkori pogácsámat nem kelesztette meg csak úgy simán.
Ezért egy kevés meleg növényi tejben csomómentesre kavartam, hozzáadtam 1-2 kanál lisztet amellyel szintén elkevertem és meleg helyen., letakavarva kelesztettem. Amikor megkelt, hozzáadtam a liszthez, margarinhoz és a szója joghurthoz, cukorral összegyúrtam és addig dolgoztam a tésztát amíg elvált az edénytől és rugalmas nem lett. Ha szükséges szórhatunk hozzá még kevés lisztet. Letakarva meleg helyen tovább pihentettem, addig megcsináltam a töltelékeket.

Diós töltelék:

300 g darált dió
2 evőkanál nádcukor,(  vagy 2 evőkanál  méz)
1 citrom reszelt héja, 1/2 citrom leve
1, 1.5 dl rizstej
3 evőkanál barack lekvár

Mák töltelék:

300 g darált mák
2 evőkanál cukor ( vagy 2 evőkanál méz)
100 g mazsola
2 db. reszelt alma
1,5 dl rizstej

Mindkét esetben a növényi tejjel, cukorral , mákosnál mazsolával, reszelt citrom héjjával össze kevert masszát, kis lángon , kevergetve főzzük. Amikor a dió és a mák megpuhult akkor a dióshoz hozzá adjuk a lekvárt, a mákoshoz a reszelt almát.

A tésztánkat egyenként  3 db,  kb.25 dkg  gombócokká osztjuk .

Vékony téglalap alakúra kinyújtjuk és tetszés szerint megkenjük a töltelékkel, majd feltekerjük, végeit be nyomkodjuk , tetejét megszúrkáljuk és kevés növényi tejjel elkevert mézzel le kenjük, vagy szórhatunk a tetejére barna nádcukrot.
Hosszú gerinc formákba  tesszük őket és letakarva, kb.: 20 percet még pihentetjük. Előmelegített sütőben 150 fokon, 15 perc múlva 100 fokon  még 45 percig sütjük.
Tavaly nem tettem hosszú tepsibe és szép lapos terebélyes bejglik lettek. most nem volt alkalmuk csakis felfelé nőni.

Vegán töltött káposzta - Erdélyiesen


Mint már említettem, idén hagyományos ízekre vágytam, ezért esett a választásom a töltött káposztára, habár régebben sem tömtem tele magam a töltött káposztával, a nagy kedvencek közé sosem tartozott, most mégis hiányzott az íze, illata.
 Nekem ez a változat tökéletesen vissza adta azt az ízhatást amire vágytam.
 Mivel elfelejtettem gabona kolbászt vásárolni, viszont a káposzta már megvolt és az elhatározás, dióval és füstölt tofuval töltöttem meg a leveleket.
Régen hallottam egy dióval töltött káposzta receptet, viszont az már elég régen volt és a receptet sem találtam, ezért  most kicsit improvizáltam.
 A töltelék  sok lett, valószínű a barnarizs miatt, semmi gond nem lett volna ha van még káposzta levelem:( A tölteléket akár a rakott káposztánál leraktam a  már megtöltött levelek  alá.

Hozzávalók:

kb. 500 g vágott savanyú káposzta
10-15 db. káposzta levél
250 g füstölt tofu
125 g barnarizs
200 g darált dió
1 kávéskanál só
1/2 kávéskanál borsika fű
1-2 babérlevél
1 kávéskanál piros paprika
pár szem  egész fekete bors
3 evőkanál olíva olaj
1 hagyma
2 cikk fokhagyma
víz

Tetejére:

Natúr szója joghurt elkeverve növényi tejszínnel.

Az előző nap beáztatott barna rizst  sós vízben puhára főzzük.
A tofut sajt reszelőn lereszeljük, majd összekeverjük a rizzsel, dióval .
A  megtisztított hagymát bele reszeljük, bele préseljük a fokhagymát, fűszerezzük a sóval, borsikafűvel, piros paprikával, összekeverjük az olíva olajjal.
A káposzta levelek erős erezetét kivágjuk, és a töltelékből kb. diónyi , vagy kicsivel több töltelékkel megtöltjük.
A káposzta levél alsó és felső szélét behajtjuk, majd feltekerjük.
Egy edényben lerakjuk először a vágott savanyú káposztát, majd erre következnek szép sorban a töltött levelek. ( én a kettő közé rétegeztem a maradék tölteléket), a tetejére újra a vágott káposzta kerül.
Rászórjuk a babér leveleket, egész bors szemeket, felöntjük annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje és kis lángon , lassan 1-1.5 órát főzzük.
Erre a változatra is igaz, hogy felmelegítve finomabb:))


Kenyér nélkül karcsúsító fogás is , a barnarizs miatt viszont laktató.


Fittanyuka - Lúgosító ételek a facebookon

Fahéjas aszalt szilva leves

Szerintem ez lett a legfinomabb:)) Nem készítem gyakran, mert úgy gondolom, hogy ez egy téli, karácsonyi leves.



Hozzávalók:

250 g magozott aszalt szilva
1 dl vörösbor
300 ml kókusz tejszín
2-3 evőkanál barna rizs liszt, vagy kukorica keményítő
1/2 mokkáskanál bourbon vanília
1 rúd egész fahéj
pár szem szegfűszeg
2-3 evőkanál nyírfa cukor
1-1,5 l víz

Tetejére:
pirított mandula szeletek
növényi tejszín hab

Az aszalt szilvát megmossuk, és a fűszerekkel, nyírfa cukorral, vízzel, vörösborral oda tesszük főni.
Amikor felforrt lehúzzuk a tűzről .
Elkeverjük a növényi tejszínt csomómentesen a keményítővel és ezzel sűrítjük be a levest. Újra felforraljuk a tejszínnel, ízesítjük még őrölt fahéjjal.
Másnapra lesz igazán finom, amikor egy éjszakát áll még a hűtőszekrényben.
Kevés zsiradékon mandula szeleteket pirítottam , növényi tejszínhabot nyomtam a tetejére és megszórtam a mandulával. ( fotóról lemaradt:(  .. )
Célszerű melegen, de nem forrón tálalni!


 

Karácsonyi menü a családnak

Íme a karácsonyi repertoár:)
Idén hagyományos ízekre vágytam, nem volt kedves kísérltetzni, tanultam a tavalyiból. Ugyanis tavaly 24.-én egész álló nap a konyhában voltam és "kísérleteztem" , a vége pedig az lett, hogy az újonnan kipróbált receptek nem sikerültek. Most bitosra akartam menni és ez sikerült is. A tegnap az összegyűlt család nálunk ebédelt, igaz nem készíthettem csak vega menüket, viszont lúgosító  fogások voltak:

1. Aszalt szílva leves
2. Hamis húsleves
3. Vegán töltött káposzta
4. Gyömbéres  - citromos tengeri hal
5. Sült zöldségek, barnarizs
6. Saláta
7. Vegán bejgli és aprósüti

BÉKÉS KARÁCSONYT KÍVÁNOK MINDENKINEK!!